Sammanfattning 2011



Januari månad skålar vi in hemma på udden med sjuka barn. Mycket vabbande blev det denna månad och jag kickar även igång året med att ta tag i träningen. Tränar minst 3 gånger i veckan, både gymmar och springer på löpbandet på badhuset.


Den 18e Februari hade vi -35,8 grader kallt på morgonen när jag stiger upp, och i denna iskalla vinter så tycker jag att det är läge att plantera tomatfrön. Helt logiskt känns det inte. Vi började månaden med magsjuka och där i mitten någon gång så fyllde jag hela 27 år.



I Mars så hänger vi lite vid skidbacken och en hel del i Lappurträsk där Emil kör varv på varv på varv med skotern på den snitslade banan som morfar kört upp åt honom. Den här vintern blev han kungen av barnskotrar kan man säga. Wilma och Emil åker också timmerloppet på dagis och jag står såklart med kameran i högsta hugg och dokumenterar. Emil fyller fyra år vilket vi firar med spiderman-tårta, tågtårta, paket och kalas.


I April fyller Wilma 6 år och det firas såklart med pompa och ståt, rosa ballonger snygga cupcakes och barnkalas med alla kompisar. Vi får en varm påsk med närmare 20 grader varmt i skuggan och nästan ingen snö. Vi premiärgrillar ute och i slutet på månaden drar jag och Johan till Paris med vänner.

Början på Maj upplever vi Paris. Tulpanerna jag planterat på hösten börjar titta fram ur jorden, vi grillar ofta och mycket och jag korar Dajm Päron till årets godaste glass. Springer vårruset, årets första av 3 lopp.

Juni börjar sommaren på allvar. Vi badar massor, både hemma, i Korsträsk och i Påle. Johan fyller 40 och vi har kalas i lillträsks byastuga med alla nära och kära. Midsommarafton hänger vi i storforsen, äter midsommarlunch på hotellet och tar en sväng på bron upp mot forsen. Springer årets andra lopp, sjulsmarksjoggen. Tungt som tusan gick det.


Juli och vi njuter av härliga sommardagar och sommarlov. Vi badar, åker karusell på PDOL, barnen springer knalleloppet, vi fiskar och dom första jordgubbarna skördas från vårt jordgubbsland.

Augusti är månaden då Wilma börjar skolan. Utbyggnaden påbörjas, vi har kräftskiva i inglasningen och jag och Wilma plockar ihop en årsförbrukning av lingon.


I September fyller Julia 3 år, jag åker ner till Stockholm med ett härligt tjejgäng och shoppar och springer årets tredje och sista lopp, tjejmilen. Handlar årets vinterkläder till barnen. Det ska börjas i tid vet ni!


I Oktober har vi Halloween-kalas och jag påbörjar inhandlandet av julklappar och lyckas vinna en samlarbarbie som Wilma sedan får i julklapp.


I November åker vi på en weekend till Stockholm, bara jag, Johan och Wilma. Vi shoppar, går på afternoon tea och har det allmänt mysigt bara. Fjärde advent som infaller i slutet på denna månad åker julpyntet och granen fram i vanlig ordning. Vi gör även färdigt i Emils nya rum.


I December fortsätter vi med julstökandet. Vi gör julgodis, bakar, tittar på Wilmas första luciatåg på skolan, går på julbazar, dricker massor med glögg och äter en och annan lussekatt. Ett gäng från kuriren kommer hit och gör ett hemmavid-reportage som visas på tv lagom till lucia. Spännande, spännande. Vi firar jul i Lappurträsk, har jullov och förbereder oss för den sista dagen på December månad och året 2011.

Nyårsfix!


Champagne på kylning. Förra året körde vi på Hello Kitty-varianten så i år fick det bli "Bilar". Lär bli ett riktigt livat nyårsfirande i år med sex barn som är mellan 3-6 år + en nioåring.




Efterrätten är på G. Saffranspannacotta toppad med passionsfrukt. Gott hoppas jag!


Varvar ner efter en soft Fredag som bland annat innehållit en härlig lunchdejt på café, lite fix och handling inför nyårsafton och ikväll har vi hälsat på hos barnens farbror M med familj. Har fyllt ballonger med vatten idag som nu står ute på bron och förhoppningsvis har fryst lagom till imorgon då dom ska bli fina islyktor. Har aldrig testat att göra med ballonger förrut så vi får väl se hur det blir. Och  nyårsmenyn är spikad. Nyårsafton 2011 kommer det att serveras charkuteritallrik till förrätt, timjanstekt oxfilé med pepparsås och potatisgratäng till varmrätt, och som sagt en pannacotta till efterrätt.  Tror det blir toppen!

Sen ska ni få er en tillbakablick från vårt 2011.  Stay tuned.

Nytt


Nytt i soffan. En ljusrosa kudde från moltex och den randiga från ceannis var det som inhandlades på utförsäljningen på EM igår.


Julen må vara utstökad men Sarah Dawn Finers julskiva spelas fortfarande om kvällarna här hemma. Tycker den är helt fantastiskt bra. Idag har jag städat och bäddat rent i alla sängar, vi har hälsat på hos Elin och Maja där vi blev bjudna på både fruktsallad och julgodis, och ikväll så har jag och Wilma invigt en av hennes julklappar från farmor, ett muffinsjärn. Visste faktiskt inte ens att det existerade något sådant som ett muffinsjärn men nu har vi iallafall testat och det funkade bra.

Imorgon är det näst sista dagen på 2011. Vad fort ett år har gått.


Lilla Lördag


Kvällens middag till mig och J blev gratinerad hummer. Ohh så gott det blev. Funderar på att laga detta som förrätt på nyårsafton men kruxet är ju det där med att man skulle ha haft minst två ugnar en sådan kväll. Annars är det verkligen den ultimata nyårsförrätten.


Hello Friends!

Här har vi spenderat största delen av dagen i bilen till och från IKEA. Barnen fick följa med trots att det verkligen inte är det roligaste dom vet. Vi mutade med lunch på frasses när vi kom fram och ett besök på candy world innan vi åkte hem så det hela gick faktiskt väldigt bra ändå. Dom fick också springa av sig en timme inne på varuhusets lekavdelning så lite roligt har dom ju haft ändå (försöker iallafall intala mig det).

Nu sover dom iallafall och jag myser med en tekopp och känner mig riktigt nöjd över att ha stökat undan julen igår. Det känns så skönt att ha fått bort allt pynt. Jag trivs nog som bäst när det är rätt avskalat ändå. Jag älskar julen men en månad med pynt och glitter räcker mer än väl känner jag.  Var förresten in på en EM-butik idag som hade konkursutförsäljning och köpte två ljusa och vårfräscha kuddar för halva priset. Ni ska få se så fina bara det blir lite dagsljus så jag kan fota någorlunda bra kort.

Nu ska jag kolla in nätreorna och även klicka hem lite vårnytt från H&M, gissar att jag inte är den enda som tänkt göra det idag så vi får väl se hur mycket det finns kvar.

Julen 2011


Kvällens efterrätt blev en saffranspannacotta med pepparkakskross. Jag  älskar pannacotta och denna var riktigt god omän jag kanske inte kände av saffranssmaken så mycket tack vare min förkylning.

Så har vi firat julen färdigt för detta år. Vi har haft tre härliga dagar med god mat, fina klappar och trevligt sällskap.
Wilma är inte så övertygad om det här med tomten längre men både Emil och Julia var stensäkra på att det var den riktiga tomten som kom och hälsade på på julafton. Bästa julklappen i år måste nog bli baddockan som Julia fick av mormorsmor för SOM den dockan har fått bada, vi snackar timmar som lillan stått i toan och tvålat in och badat denna docka. Emils bästa klapp var nog kameran, jag kollade hur många bilder han hunnit knäppa av sedan igårkväll och det var inte mindre än 673 stycken. Det ni! Wilmas favorit är lite svårare men där ligger nog den rosa stereon och muffinsjärnet högt i kurs.

Men allt som allt så har det varit en riktigt fin jul. Nu ser jag fram emot att få städa bort det juliga och ladda om för ett nytt och spännande år. Men först ska vi njuta av denna lediga vecka, sova så länge vi vill på morgonen och umgås och hitta på roliga saker på dagarna.

God Jul

Hyacinterna slog ut i alldeles lagom tid till julafton, julaftonskläderna ligger och väntar och just nu härjar tre små bustroll i badkaret så skummet yr. På någon timma packar vi in oss själva och alla klappar i bilen och åker till Lappur. God Jul på er allihopa!

Årets mörkaste dag


Här existerar inga paket inslagna i enhetligt vita eller röda papper, tjusiga tygband och vackra dekorationer. My God man har väl annat att göra än att sitta och knåpa ihop värsta snygga paketen som någon ändå sedan ska slita upp. Äta skumtomtar och dricka glögg tillexempel. Fast snyggt är det verkligen och jag är absolut imponerad av dessa kreativa människor som lägger ner sin själ i att göra fina paket. Men jag är ju ingen pysseltjej. Alls. Och ja bilderna dom är väldigt gula och tråkiga när jag fotar nu för tiden. Jag borde gå en fotokurs. Kan också ha att göra med att det konstant är mörkt och att jag undviker att fota med blixt in i det sista, idag är faktiskt årets mörkaste dag. Det kan ni anteckna tycker jag!


Hej alla glada och mindre glada!


Idag har vi alltså "dan före dan före dopparedan".  Barnen har härmed jullov och kvällen har ägnats åt lite julhandling (mat) och glöggdrickande med mormor och morfar som tittade in en snabbis. Testade en glögg utan tillsatt socker som faktiskt var riktigt god.

Imorgon ser jag fram emot lite sovmorgon eller iallafall att få ligga och dra mig i sängen tills jag känner för att stiga upp. Har varit väldigt tungt att stiga upp på morgonen sista tiden och även Julia verkar tycka det. En dag i veckan vägrade hon i sten så jag fick bära upp henne och SOM hon skrek och var arg då. Det är inget man är van vid direkt dom två äldre skuttar ju upp före tuppen och har inte alls någon ro att ligga kvar i sängen.

Nu ska jag spola upp ett bad, göra en hårinpackning och leta fram senaste "allt om mat" som ska lusläsas från pärm till pärm i jakt på bra recept till nyårsmenyn. Fint ska det va!

Irriterad blir jag!


Det finns vissa saker som irriterar mig så till den milda grad. Rökare bland annat. Jag vet inte varför jag så passionerat hatar att folk röker. Höjden på idioti tycker jag. Det är dock bara en av många saker som jag brinner för att hata.

Det finns fler saker också.

Jag tycker exempelvis det är vansinne att folk lägger så mycket pengar på fyrverkerier till varje nyår och valborgsmässoafton.
Det finns människor som svälter och barn som dör i cancer och här bränner folk upp pengar till höger och vänster. Visst är det vackert, men det är mycket som är vackert. En vacker gest hade exempelvis varit att skänka dessa pengar till barncancerfonden, eller någon annan vettig organisation, istället för att bränna upp dom för några färgglada stjärnor på himlen som varar så kort stund.

Det retar mig. Våga vägra fyrverkerier. Nästa år tycker jag Älvsby köpmanna kan skippa smällarna till 1a advent och istället ge samma summa som detta kostar till barncancerfonden.

Bra så!

Harmoni

Winter Song

Fjärde advent


Fjärde ljuset brinner i adventsljusstaken, dom sista klapparna har precis blivit inslagna och julkorten ligger på köksbordet redo att postas.


Sovmorgon till 10, en stadstripp och sedan har vi ätit köttsoppa hos mor och far ikväll. Ungefär det som hunnits med idag + lite julfix och ett snabbstäd här hemma ikväll. Julfesten var för övrigt riktigt bra i Fredags. Förrutom att det inte var någon julfest då ;-) Jag var aningens felinformerad för det var varken julshow eller julbord utan istället en riktigt god buffé som innehöll lite allt möjligt och showen var en rockshow och ingenting annat. Nåväl, riktigt kul var det iallafall och vi var inte hemma och isäng förrän runt tre på lördagmorgonen. Var liiite tungt att stiga upp med barnen klockan 7 då kan jag erkänna.

Nu ska jag hoppa i säng, imorgon är det vardag och jobb, skola och dagis som gäller!

Ett litet axplock

Här kommer ett litet axplock. Jag har inga större förhoppningar att jag kommer att få allt jag önskar mig. Men önska kan man alltid. Bilder lånade från svenssons, bluebox, nelly, länna möbler och kyssjohanna.

Glöggtryfflar


Här har ni senaste tillskottet bland julgodiset. Glöggtryfflar. Mmm så goda och dessutom lite roliga att göra eftersom man får spritsa ut dom i formen. Spritsa är kul ;-)


God Kväll kära ni!

Sitter här och väntar på en risgrynsgröt som står på spisen. Tänkte barnen skulle få det till frukost imorgon och eftersom det inte är så tvärgjort så gör jag bort att fixa det nu ikväll. Tidigare ikväll har vi hälsat på hos barnens farmor och farfar där vi surrat, druckit te (jag iaf) och ätit en riktigt smaskig chokladkaka. Imorgon är vi bjudna på julfest igen, den här gången på havsbadet, ska bli så kul och så himla gött med ännu ett julbord. Tror inte det slår det första vi var på på Western Farm men huvudsaken dom har en god Janssons så är jag mer än nöjd.

Idag togs väggen upp mellan tvrummet och utbyggnaden så under jullovet så har vi det vi gör med målning, tapetsering och golvläggning. Ser massor fram emot det färdiga resultatet. Vet att jag snackat om bilder hit och bilder dit men när jag kommer hem på dagarna så är det kolsvart och jag har verkligen ingen lust att ge mig ut och fota då. Men det skrider åt rätt håll som sagt och till veckan är snickarna klara och då tar vårt arbete vid.

Nu ska jag surfa runt och knåpa ihop en liten önskelista, man vet aldrig om tomten läser just min blogg.

Lucia



Här var då tanken att jag skulle lägga upp en söt bild på gårdagens lilla Lucia. Men. Det blir ju inte alltid som man tänkt sig, bilderna blev urusla och dom bilder som var bra innehöll även en massa andra små lucior, tomtenissar och pepparkaksgubbar och det känns inte helt ok att lägga upp bilder på andras barn på internet kan jag tycka. Man får väl respektera att inte alla vill fläka ut sig på nätet som jag gör ;-)

Luciadagen börjar lida mot sitt slut, sitter här nyduschad med tekoppen bredvid mig och bara slöar. Inhandlade ny ansiktscreme + rengöring igår, får riktigt torr hud såhär på vintern så jag hoppas att denna ska vara bra. Gillar att testa nya produkter och har hört gott om dessa så då får vi väl se.

Idag har jag förrutom jobbat hunnit med en sväng på bazar på Emils förskola. Inhandlade både en ängel, tändkottar, söta handgjorda etiketter och en godisråtta. Emil var utklädd till en liten tomtenisse dagen till ära och Julia till den sötaste av tomtegummor. Efter jobbet åkte vi förbi hos mormor (barnens mormorsmor alltså) och hälsade på en stund innan vi åkte vidare till mamma och pappa där det bjöds på ugnsstekt lax, potatis och en god sallad. En riktigt bra luciadag med andra ord.


Söndagsfrukost


Nu brinner det tredje ljuset i adventsljusstaken. Här har vi precis ätit god frukost, bland annat mammas smarriga mjukkaka. Johan har just gått ut med barnen och jag tänkte sätta igång och baka nåt. Har bananer som börjat se sin bästa dagar så jag tror det får bli en banankaka helt enkelt. Brukar använda samma recept som när jag gör kärleksmums (+ ett par bananer då såklart) och det blir riktigt bra tycker jag, kakan blir både saftig och god.

Har suttit och kollat runt på ikea efter garderober till barnens rum på morgon. Funderar på halvglasade med spröjs och frostad glas men har inte bestämt mig än. Måste bli en ikeasväng snart för det är både en och två grejer som behövs till utbyggnaden. Läste förresten om en tjej nu på morgonen som höll på att samla ihop en massa gamla roliga kläder, glasögon, smycken osv, utklädningskläder alltså, i en gammal koffert att ge till sin dotter i julklapp. Tyckte det var en skitrolig idé så jag funderar faktiskt på att kopiera den rakt av och dra en repa på bruket imorgon för att införskaffa en massa kul. Där snackar vi både billigt, miljövänligt och kul! ;-)

Nu ska jag dra på mig förklädet och sätta igång ett bak!

Hemmavid


Dagens kuriren med reportaget från vårt hem ligger nu på köksbordet.
Här kan man också se filmklippet om man är intresserad. Trodde barnen skulle tycka det var spännande att se sig själva i tidningen men dom kunde faktiskt inte bry sig mindre. Totalt ointressant tydligen :-D


Här mellanlandar vi bara en snabbis hemma och ska alldeles strax iväg igen, den här gången på middag. Känns inte alls fel att slippa stå vid spisen ikväll kan jag säga. Tidigare idag så har jag och barnen varit hos mormor och morfar medans Johan och svärfar varit här hemma och fyllt lösull på kallvinden. Fick med mig ett par påsar nybakt mjukkaka hem från snälla mor så jag ser redan fram emot morgondagens frukost kan man säga. Tycker nybakt mjukkaka är bland det godaste i brödväg som man kan äta. Nej nu ska jag skynda mig att fylla torktumlaren innan vi far iväg igen.

Trevlig Lördagkväll allihopa!

Mera tryfflar


Denna gång blev det Mozartkulor. Första gången jag gör dessa och enklare kan det verkligen inte bli. Nougat, mandelmassa och choklad bara så detta kan även den mest hopplösa i köket briljera med.


Sitter och njuter av lugnet och inväntar kvällens avsnitt av hemmafruarna här framför datorn. Spelar Sarah Dawn Finers julskiva för fulla muggar och barnen har precis somnat i sina sängar. Tänk att nästa vecka är det lucia! På Måndagen ska vi på luciafest på Wilmas skola, och hon ska läsa vers och allt. Herregud så sött. Känns toppen att vara tillbaka på jobbet igen och efter två veckor hemma med sjuka barn så var det en hel del att ta tag i kan man lugnt säga. Men nu börjar jag vara på banan med det mest igen så det känns toppen.

Här får ni det enkla receptet på Mozartkulorna:

200 gram nougat
200 gram mandelmassa
200 gram mörk choklad

1.Skär upp nougaten i ca 25 st små kuber som du rullar till bollar.
2. Låt stå i kylen en stund så bollarna stelnar till lite.
3. Skär upp mandelmassan i lika många bitar, tryck ut varje bit i handen, och klä in nougatkulan med.
4. Doppa kulorna i smält choklad, låt rinna av och sedan stelna på en bricka med bakplåtspapper.

Julklappsshopping


Nu börjar jag ha rätt bra koll på klapparna. Barnens klappar är nästan färdighandlade och dom övriga klapparna vet jag vad som ska köpas så nu kan jag känna mig rätt lugn, luta mig tillbaka och bara vänta på julafton. Härligt. Den här söta lilla kaninlampan kommer förmodligen att ligga i ett av paketen under granen.


Andra  advent, plusgrader och regn. Men faktiskt har det kommit några snöflingor idag. Julshoppingen igår gick bra, jag köpte på mig dom flesta av barnens klappar och fick även med mig både lucialinne till Wilma och nya vinterjackor till de två minsta. Har bara haft overaller till dom och det är lite bökigt när man bara ska iväg och handla eller åka bort en stund med bilen.

Idag målas det så det står härilga till, har teckningar som ligger på tork i hela köket och papperbitar runt hela köksbordet. Själv har jag både hunnit med att städa upp huset inför kommande arbetsvecka och fyllt på kylen med flera burkar nykokt lingonsylt. Ikväll ska jag provbaka ytterligare lite julgodis och den här gången ska det bli mozartkulor. Åt upp sista pepparkakstryffeln idag och jag tror nästan jag måste göra en till sats av det också, försvinnande goda är dom. Men nu har det spårat ur för dom små målarmästarna, dom leker tjuv och polis i tvrummet och jag tror taket lyfter snart av allt skrik.

Ha en underbar andra advent!

Fredagsbubbel


Här har vi precis korkat upp en flaska gott bubbel. Fick testa detta på senaste vinprovningen och det var sååå gott så för ett par dagar sedan gjorde jag en beställning på ett par flaskor via systembolaget här på byn. Löp och köp (eller beställ om det inte finns hemma) nu va!


God Kväll!

Här har vi precis ätit middag och barnen sitter med sitt fredagsmys och ser Bondgården på dvd. Vi har hyrt Baksmällan 2 som vi ska se när kidsen somnat, Johan skrattade nästan så han grät när vi såg 1:an så jag tippar på att 2:an blir lika poppis. Jag såg den nämligen då den gick på bio och det är inte ofta man kan säga att 2:an är lika bra som 1:an men i det här fallet tyckte jag faktiskt det. Hysteriskt kul film.

Nu ska jag återgå till mina tryfflar och bubbel. Ha en fin fredagkväll allihopa!

God Morgon från Vasshällan


Äntligen Fredag!

Här kör vi soft Fredagmorgon med mysbyxor på och håret på sne. Julia sitter med en skål med äppelbitar och tittar på "Specialagent Ozo" och Emil sitter vid datorn i sitt rum och spelar på bolibompa. Wilma är på skolan och hon var såå glad för att dom skulle pyssla och göra egna ljuslyktor idag. Gumman har pysslat massor sista tiden, hon sitter och kollar på pysselprogram på nätet och sen gör hon likadant själv. Favoritprogrammet just nu är nog Art Attack för då sitter alla tre som klistrade framför tvn och är imponerade över allt fint dom gör.

I helgen tänkte jag att vi skulle åka upp till Storforsen och kika på julmarknaden, har aldrig varit på marknaden där men jag tror det kan vara riktigt mysigt. Ännu mysigare skulle det såklart vara om det ville komma lite snö. Har även planer på att försöka införskaffa fler julklappar, det började ju så bra och vi var verkligen ute i god tid men nu har vi inte handlat nåt mer på länge så nu ska jag göra ett ryck och göra bort det mesta. Måste även kolla upp hur vi ligger till med lucialinnen, här växer dom ju så det knakar.

Nej nu ska jag surfa runt bland alla fina bloggar och googla lite recept. Ikväll vankas fredagsmys och tapas framför Idol. Härliga helg!

Hemmavid och vant-tips!



Jag fullkomligt älskar dessa vantar från indiska som jag nyligen köpt på mig. Jättesköna, snygga och dessutom riktiga klipp då dom inte kostade mer än 99 kr per par. Köpte dom gråa sist jag var i stan och då hade dom dessutom 30 % på alla stickade accessoarer så indiska är alltså ett hett tips om man vill ha fina vantar som inte kostar skjortan.

Hello Friends!

Vilken rolig dag jag haft idag! Från morgonen kom tre trevliga tjejer från Kuriren hit för att göra ett litet "hemma-hos-reportage" här hemma hos oss. Blev tillfrågad för flera veckor sedan och tyckte att det kunde vara en kul grej att vara med på så idag har jag och dom krassliga småttingarna blivit både filmade och fotograferade. Spännande, spännande. Nästa Lördag så är vi och vårt hem med i kurirens bilaga och på självaste lucia så kan man se oss i rutan. Vilken tur att jag inte drabbades av värsta whiskyrösten för det brukar vara nog konstigt att höra sig själv prata även om man inte är förkyld och är hes. Nåja riktigt kul ska det bli att se iallafall.

Lite bakande har det också blivit idag, Emil och Julia bakade pepparkakor på förmiddagen och när jag hämtat Wilma från skolan så ville hon också baka så då fick hon göra kladdiga chokladmuffins. Nu har jag städat upp i köket och resten av kvällen tror jag minsann att jag ska spendera i soffan. Ja efter jag tillagat någon sorts middag då alltså. Jisses vad det kändes jobbigt!


Recept på pepparkakstryfflarna


ca 20 tryfflar.

1 dl vispgrädde
50 gram florsocker
25 gram smör
125 gram mörk choklad
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
!/2 tsk nejlikor
1/2 tsk ingefära

1. Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme.
2. Rör i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen.
3. Forma runda tryfflar med händerna. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen.
Jag gjorde en dubbel sats när jag lika var igång och då fick jag ihop 35 stycken lagom stora bollar. Tog några timmar för smeten att stelna till i kylen innan man kunde rulla bollar av den så det här är kanske inget man ställer sig och fixar ihop en halvtimme innan glöggkalaset.  Riktigt smarriga blev dom iallafall.


RSS 2.0